Croatian Arabic English German Turkish
banner2-abcDEfghijklmnnj 

Senad Redžić, direktor Union banke d.d. Sarajevo - Cilj nam je da u 2014. Zajedno sa ostalim sudionicima na tržištu kreiramo bolji ekonomski ambijent


Direktor Union banke Senad Redžić prilikom dolaska na ovu poziciju prije dvije godine imao je jasan cilj - kreiranje snažne i konkurentne banke koja će biti u mogućnosti da svojim kvalitetom i uslugama osigura bolju tržišnu poziciju, a samim tim i doprinese stabilnosti finansijskog tržišta, uz istovremeni razvoj palete usluga čime će uspješno konkurirati i pratiti banke prisutne na našem tržištu. I tada, kao i danas, vjerovao je u navedenu strategiju i njeno ostvarenje, ali je bilo jasno da se radi o velikom izazovu koji je od uposlenika i menadžmenta banke zahtijevao i još uvijek zahtijeva maksimalan angažman

Union banka je jedina komercijalna banka u BiH koja se nalazi u obliku državnog vlasništva (Vlada FBiH). Iako su ovakve banke u zemljama regije, ali i šire, sasvim normalna pojava, a njihovo prisustvo na tržištu se ocjenjuje kao vrlo bitno za razvoj privrede jedne države, kod nas javnost nema jasnu sliku o vašoj ulozi na tržištu.

- union banka Uloga Union banke na finansijskom tržištu se ogleda u dva ključna elementa - prvi je naša vlasnička struktura koja nam nameće određena pravila i norme ponašanja, a drugi, koji determinira ponašanje Union Banke na tržištu, jesu njene korporativne vrijednosti koje moraju biti utemeljene u korijene ove institucije. Kada govorimo o većinskom državnom kapitalu, nameće nam se imperativ da se moramo ponašati odgovorno naspram cjelokupnog bh. društva ali , uprkos tome, Union Banka se mora ponašati i komercijalno. Od nas se ne može očekivati da radimo socijalne programe, ali se može očekivati društvena odgovornost i to na prvom mjestu u segmentu neakumuliranja ekstra profita, kao i izraženo razumijevanje za lokalnu zajednicu i njene potrebe. Što se tiče druge determinante - korporativnih vrijednosti Union Banke, tu na prvom mjestu treba istaći transparentnost. Svo naše poslovanje mora biti predmetom i prizmom posmatranja cjelokupne javnosti. Svi građani ove države imaju pravo da znaju kako se ponaša, na koji način posluje i djeluje Union banka, jer su oni u isto vrijeme i naši vlasnici. U tom dijelu, to je sigurno nešto što nas razdvaja od svih drugih finansijskih institucija koje djeluju na tržištu BiH.

Koje su prednosti a koje mane komercijalne banke s većinskim državnim kapitalom?

- Po mom mišljenju, a mislim da ga dijele i mnogi drugi, prednost je za svaku zemlje ako ima banku u većinskom državnom vlasništvu. Od prednosti na prvom mjestu možemo istaći akumulaciju kapitala - koja ostaje unutar granica BiH i naravno iz godine u godinu se uvećava djelovanjem Union banke na tržištu u BiH. Nadalje, tu je finansijska stabilnost koju može donijeti državna komercijalna banka i u teškim vremenima, Union Banka kroz svoju vlasničku strukturu ima odgovornost da zajedno sa građanima i privrednicima BiH podijeli i snosi taj teret i naravno da podijeli sudbinu kako finansijskog tako i privrednog života u BiH. U tom dijelu, sigurno je da je uloga Banke daleko izraženija kada je ovaj segment u pitanju.

Treba pomenuti da Union Banka podržava sve privatne banke i da nemamo niti jedan razlog da budemo protivnici privatnog kapitala, ali, s druge strane, i komercijalne banke trebaju dati podršku razvoju banaka u većinskom državnom vlaništvu. U BiH trenutno postoji više banaka koji su u vlasništvu ne ove nego susjednih i drugih zemalja. Koliko je njihova uloga bitna treba pitati njihove vlasnike koji su ovaj segment poslovanja razvili daleko više nego BiH. Zašto onda BiH ne bi uradila nešto na sličan ili čak bolji način. Smatramo da je to moguće i definitivno ćemo provoditi takvu poslovnu politiku.

Union Banka je tokom 2013. godine nastavila aktivnosti započete prošle godine s ciljem jačanja tržišne orijentacije i praćenja bankarskih standarda. Šta je do sada već urađeno?

- Urađeni su ključni koraci u poslovnoj reorganizaciji, organizacionoj strukturi Banke, podizanju kvaliteta usluga i kreiranju tržišno orijentisanih proizvoda. U 2013. godini je nastavljena poslovna transformacija koju smo započeli u prethodnoj godini. Tako su realizirane i pokrenute suštinske promjene koje uključuju: novu misiju, poslovnu strategiju, vizuelni identitet, revitalizaciju poslovne mreže i infrastrukture, unapređenja poslovnih procesa, razvoj novih proizvoda i ponude usluga Banke. U septembru je svečano otvorena naša prva renovirana poslovnica u ulici Ferhadija u Sarajevu, kao i filijala u Konjicu, a naš novi Poslovni centar svim privrednim subjektima pruža usluge finansijskog savjetovanja, kreditiranja poslovnih aktivnosti, izdavanja bankarskih garancija i otvaranja akreditiva. U toku je renoviranje naše poslovnice u centrali Banke u Sarajevu i Tuzli. U narednoj godini poslovne prostorije iz naše poslovne mreže biti će renovirane, kako bi klijentima mogli pružiti kvalitetne bankarske usluge u ugodnom i modernom ambijentu. Također, 2013. godina je iskorištena za razvoj i unapređenja poslovnih procesa i implementaciju novih sistema, a sve u svrhu da se već od naredne godine klijentima ponude novi proizvodi i bolja usluga. I pored okolnosti koje karakterišu tržište u BiH, Union banka očekuje rast kreditnog portfolija u 2013. godini od 25 odsto. Ključni rast se ostvaruje u segmentu kreditiranja privrede, dok se pozitivni trendovi očekuju i u segmentu kreditiranja stanovništva. U 2014. godini Union banka će nastaviti procese poslovne transformacije u smislu organizacije i procesa, ali i u smislu novih i savremenih proizvoda i usluga.

Kakvu poruku želite uputiti svojim aktuelnim ali i potencijalnim klijentima za Novu 2014. godinu?

- U toku mandatnog perioda u svoje ali i u ime svih uposlenih u Union banci mogu obećati da ćemo dati svoj maksimum na ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Želimo biti jaka i respektabilna banka koja će omogućiti kvalitetnu i cjenovno prihvatljivu uslugu svim građanima i poslovnim subjektima. Uvijek sam se vodio činjenicom da ako dajete maksimum, rezultati moraju doći. Koliko ćemo uspjeti u našim nakanama reći će tržište jer je ono jedino mjerodavno, a posljednju ocjenu našeg kvaliteta uvijek će dati korisnici naših usluga. Iskoristio bih ovu priliku da Vašim čitateljima poželim sretnu i uspješnu Novu 2014. godinu, a sve potencijalne korisnike ću pozvati da nam ukažu svoje povjerenje, koje mi nećemo iznevjeriti.

 

businessnavigator.ba                                                             bih.banke-biznis.com

Čitaj 635 vrijeme
Označeno
Prijavi se pa komentiraj

BiH proizvodi

NOVO "SARKO TORTICE"

10904574 782283658520221 2870410105672054983 o

 

 

Kupuj, gledaj i koristi Domaće - Gradi BiH

Čaj Kamilica Seti

f7a0a54c92471ac4480e727e4ccf93df XL

KAMILICA (Kamomila, Maternjak, Kokotnjak, Telenac, Titrica). Čaj od cvijeta Kamilice poznat je od davnina i ima široku lepezu ljekovitih svojstava. Ima blag ukus, blagotvorno djeluje na probavne organe, zapaljenje kože i sluzokože.

Cvijet Kamilice je nezaobilazan u liječenju želudačno crijevnih bolesti : gastritisa, enteristisa, kolitisa, nadimanja, grčeva, gasova, prejakih želudačnih kiselina, te kod oboljenja bubrega, jetre i žuči. Posebno ljekovito djeluje na čir na želucu I dvanaestopalačnom crevu. U ovim slučajevima, stalna upotreba čaja od Kamilice u gutljajima, djeluje ne samo na smirenje bolova nego i liječi. Poslije uzimanja čaja od Kamilice, utrostručuje se broj leukocita, olakšava se varenje, odstranjuju gasovi, a pomaže i kod zatvora. Spolja se koristi kod upale sluzokože i kože, te za ispiranje i pripremanje obloga kod očnih i raznih kožnih bolesti, za inhalaciju, kupke. Pranje kose jakim čajem od Kamilice jača korijen kose. Veoma su se uspješno pokazali vlažni i topli oblozi protiv hemoroida koji naginju ranama i upalama anusa. Kamilica uz sve to još i čisti krv ! Čaj se pije topao i pomaže kod unutrašnjeg nemira, nesanice, duševne klonulosti, premorenosti i slično.
Pravilna priprema čaja od Kamilice: 2 pune kašike cvjetova Kamilice preliti sa 2 dl ključale vode, odmah poklopiti, malo promiješati i ostaviti da stoji pola sata ili sat vremena. Procijediti, zasladiti i piti.

PAKOVANJE: 20 g Filter čaj "Seti" sadrži 20 komada filter vrećica sa končićem upakovanih u kartonsku kutiju zaštićenu celofanom.

www.sefo.web.ba

Samo Domaće je Najbolje.

 

 
  • Novo
  • Kompanija mjeseca
Penny plus d.o.o. Sarajevo je društvo sa ograničenom odgovornošću za export-import, trgovinu na veliko i malo, proizvodnju i usluge sa sjedištem u Sarajevu, ulica Munira Gavrankapetanovića br. 1, 71210 Ilidža-Sarajevo, Bosna i Hercegovina. Društvo je osnovano 1996. godine, odlukom osnivača 1/96 od 21.03.1996. kod Višeg suda u Sarajevu rješenjem br. UF/I-977/96 sa datumom upisa 30.01.1997. godine pod registarskim brojem upisa subjekta 1-18028. Penny plus d.o.o. Sarajevo danas zapošljava preko 100 radnika i ima tendeciju stalnog rasta i otvaranju novih radnih mjesta. Naša firma vodi brigu o našim zaposlenicima, poštuje i pridržava se zakona BiH, te vodi računa o okolišu i životnoj sredini. Osnovna djelatnost firme je prodaja i distribucija na malo i veliko - visokokvalitetnog građevinskog materijala, vodomaterijala, elektromaterijala, plastike, pločica, lajsni (PVC, AL, mesing i drvo), suhe gradnje, sanitarija, alata, vijaka, laminata, drvne građe, izolacije i drugog građevinskog materijala, kućnih potrepština, fitness i bodybuilding opreme, opreme za frizerske salone, vrtnog programa, boja i lakova,opreme za moleraj, tapeta, željeza, sve za kuću i okućnicu... Prema klasifikaciji djelatnosti u BiH razvrstano je pod šifrom djelatnosti 52.460 Penny plus d.o.o. Sarajevo raspolaže sa preko 20.000 artikala za gradnju i dekoraciju od vodećih svjetskih, evropskih i domaćih proizvođača. MISIJA M I S I J A Penny plus d.o.o. firme je: * da domaćem tržištu ponudi visokokvalitetne proizvode za građevinarstvo,kuće, okućnice i drugo; * da upotpuni zadovoljstvo i očekivanja kupaca. VIZIJA Sa svojim uslugama sebe vidimo u bliskoj budućnosti kao lidera na domaćem tržištu u vrhunskoj ponudi proizvoda i materijala za građevinarstvo,kuće,okućnice i po usluzi i po kvalitetu proizvoda i materijala.
Penny plus d.o.o. http://pennyplus.com/

Partneri

 

 387 1

kanal-6tnt-banner

 

300x80 hosterix

 

BoxHeader2jabihposao

crckarije banner 

bihlogo1  

logo pomozi.ba

 baner za navigator.ba 1 

totohost 300x80

Kupuj Domaće

DOMAĆE INOVACIJE Predstavljen

Na sedmom Sarajevo Salsa Congreesu predstavljen je i novi

Read more

PROMOCIJA U SUBOTU Na tržištu

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak d.d.

Read more

USPJESI I POSLOVANJA Sprind u

Sprind, sarajevska prehrambena industrija, je na domaće

Read more

Samo 42,9 posto čitatelja

Proteklih 30 dana, čitatelji businessnavigator.ba portala

Read more

KUPUJ DOMAĆE GRADI BIH:

Danas je na ulice Sarajeva izašao tramvaj koji će u

Read more

NA RADOST GRAĐANA U

Centrotrans će od 15. januara imati niže cijene autobuskih

Read more

SKIJALIŠTA SPREMNA Uživajte u

Nove snježne padavine na području centralne Bosne ponovo su

Read more

Novo iz Klasa: „Sarko

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d.

Read more

fdxfdx

PRIJAVA ZA NEWSLETTER